Batu
kisar, batu giling dan batu lesung adalah alatan dapur yang boleh dikatakan
‘wajib ada’ di setiap rumah pada waktu dahulu.
Namun
sekarang ini ketiga-tiganya semakin tidak dikenali apabila fungsinya telah
diambil oleh pekakas elaktrik moden. Selain itu, banyak bahan untuk memasak
sekarang ini telah ada dalam bentuk yang boleh diguna terus.
Artikel
ini adalah berkaitan batu kisar atau juga dipanggil batu boh. Batu kisar adalah pengisar yang diguna untuk
mengisar beras yang telah direndam untuk dijadikan sebagai cecair beras.
Batu
kisar diperbuat daripada batu granit. Batu yang cukup keras dan berat. Satu
batu kisar beratnya boleh mencecah antara 10 sehingga 20 kilogram. Komponen
item batu kisar ialah ibu dan anak.
Bahagian
anak mempunyai lubang untuk mengisi bahan kisar. Kayu pemegang dipasang pada
sisi badan anak batu kisar untuk memudahkan memusing anak di atas ibu ketika
proses mengisar.
Bahagian
ibu pula mempunyai alur dan muncung untuk mengalirkan cecair kisaran.
Batu
kisar biasanya digunakan untuk mengisar bahan-bahan seperti beras, pulut,
kacang hijau dan sebagainya bagi menghasilkan cecair tepung untuk membuat
kuih-muih.
Batu
kisar juga digunakan dalam bidang perubatan bagi mengisar ramuan untuk
ubat-ubatan tradisional dan penghasilan serbuk kari dan sebagainya.
Dalam
keadaan yang mana bahan dikisar tidak mahu dijadikan cecair, maka proses
mengisar tidak melibatkan penambahan air atau beras atau sebagainya tidak akan
direndam.
Sebelum
dikisar, bahan yang hendak dikisar itu direndam untuk melembutkannya dan
memudahkan untuk dikisar. Seterusnya bahan yang hendak dikisar itu bersama
air dimasukkan sesudu demi sesudu ke dalam lubang yang terdapat pada anak
kisar.
Anak
kisar akan dipusing berterusan sehingga dirasakan semua bahan yang hendak
dikisar telah keluar dari lubang dan telah menjadi cecair mengalir di bahagian
bawah memasuki alur yang ada di sekeliling ibu kisar.
Cecair
itu akan mengalir ke arah mucung dan seterusnya mengalir keluar mengikut satu
alur ke bawah. Di bahgian bawah disediakan besen atau bekas untuk menadah dan
mengumpulkan cecair itu.
Setelah
tamat proses mengisar, cecair yang dikumpul itu akan 'diproses' mengikut jenis
kuih yang ingin dibuat. Jika cecair itu ingin digunakan untuk membuat kuih yang
perlu ia dalam bentuk cair, maka ia sudah tersedia untuk dimasak.
Sebaliknya,
jika kuih yang ingin dibuat itu memerlukan keadaan beras dikisar itu dalam
keadaan pejal, maka cecair itu akan dimasukkan kedalam kain atau guni gandum
(yang dibuat dari kain tebal) untuk membuang air.
Setelah
separuh atau cecair itu telah menjadi agak pekat, guni gandum itu akan
diletakkan di atas ibu kisar dan ditindih menggunakan anak kisar. Ia bagi
memastikan kesemua air keluar dan beras yang dikisar itu betul-betul berbentuk
satu adunan pejal.
Dengan
kata lain, proses menyediakan bahan membuat kuih mengambil masa lama. Sebab
itu, jika hendak dibuat kuih persediaan berbuka puasa, 'keputusan' membuat
jenis kuih perlu dilakukan seawal pagi.
Tidak
seperti sekarang, asal ada bahan yang berkenaan, terus dibuat apa yang diingini.
Contohnya jika ingin dibuat ondeh-ondeh, hanya perlu ada debu beras pulut dan
terus dicampurkan dengan air secukupnya. Kemudian diuli.
Tetapi,
mengapa suri rumah sekarang lebih suka memberi di pasar berbanding membuatnya
sendiri, sedangkan proses menyediakan bahan amat mudah berbanding
dahulu.
No comments:
Post a Comment