Ulam
adalah buah, sayur, batang atau pucuk yang dimakan mentah atau dicelur sekejap.
Di sekeliling kita terdapat pelbagai jenis tumbuhan atau buah yang boleh dijadikan
ulam.
Ulam
sentiasa sinonim dengan label ‘awet muda’ menyebabkan ramai gemar mengambil
ulam seperti timun, daun selom, ulam raja, pegaga, pucuk gajus, kunyit, malah
petai dan kerdas sebagai sebahagian daripada menu harian mereka. Sebenarnya, kebaikan
mengambil menu ulam dapat dimanfaatkan untuk kesihatan keseluruhannya.
Keberadaan
ulam dalam menu harian dapat mempelbagaikan rasa keenakan asli tumbuhan dan buah
yang berkenaan. Rasanya kekal asli kerana tidak dimasak. Hanya kalaupun ada rasa
lain apabila dicicah dengan budu, cencaluk, sambal dan sebagainya.
Ulam
ternyata mempunyai banyak kelebihan dan mudah dikendalikan kerana ia lazim dimakan
mentah dan segar, tidak perlu dimasak, boleh dijadikan kerabu dan sudah
semestinya pembuka selera kala menjamah hidangan berat seperti nasi.
Pucuk
gajus, cekor manis, daun kesum, pegaga dan mengkudu umpamanya mengandungi
vitamin C yang diperlukan oleh badan (wajah terutama) untuk mengekalkan
keremajaan kulit.
Makan
ulam tanpa dimasak dapat mengekalkan zat yang tersedia ada. Proses memasak atau
memanas pada suhu tertentu akan merosakan gizi pemakanan yang ada.
Pelbagai jenis ulam yang dimakan dapat mengelak rasa jemu. Selain itu, boleh juga dibuat kerabu yang dicampur dengan perisa atau bahan-bahan lain.
Amalkan makan ulam ulaman pada setiap set menu makanan harian anda. Makan ulam membantu ada menjaga kesihatan kekal sihat dan minda cerdas.
Amalkan makan ulam ulaman pada setiap set menu makanan harian anda. Makan ulam membantu ada menjaga kesihatan kekal sihat dan minda cerdas.
No comments:
Post a Comment