Setiap hari tubuh terkena paparan
radikal bebas, sama ada dari alam sekitar atau makanan dan minuman yang digunakan.
Untuk melawan atau mengatasi kesan buruk akibat radikal bebas ialah melalui
antioksidan.
Antioksidan adalah unsur yang memiliki
fungsi untuk memerangi kesan negatif yang disebabkan dari radikal bebas.
Meskipun dapat menghasilkan antioksidan
sendiri, tubuh cenderung lebih bergantung pada antioksidan yang berasal dari
luar. Unsur ini akan berfungsi dengan cara memberikan elektron pada molekul
radikal bebas sehingga menetralkan sifat buruknya.
Radikal bebas adalah molekul yang
mengandung elektron yang tidak berpasangan. Sehingga, molekul ini dapat
menyumbang atau menerima elektron dari molekul lain. Hal ini membuat radikal
bebas bersifat tidak stabil dan sangat reaktif.
Radikal bebas mampu menyerang berbagai
molekul dalam tubuh sehingga menyebabkan kerosakan sel, protein, dan DNA, serta
gangguan keseimbangan dalam tubuh.
Sebab itu kita amat memerlukan unsur
antioksidan. Jenis antioksidan ada dua, iaitu yang dihasilkan oleh tubuh dan
yang diperoleh dari luar tubuh, terutama dari makanan.
Salah satu produk yang kaya antioksidan ialah
Yoba Lapacho. Pengambilan secara berterusan dapat menampung kekurangan atau
keperluan antioksidan oleh badan.
Pokok lapacho berasal dari tanah pegunungan dan hutan hujan Paraguay, Argentina dan Brazil. Pokok ini mempunyai unsur-unsur untuk merawat pelbagai jenis barah serta masalah kesihatan yang lain.
Bahagian pokok lapacho didapati mengandungi nilai perubatan yang tinggi ialah kulit pokok, khususnya bahagian dalamnya yang dipanggil 'floem'.
Lapacho digunakan sebagai antibiotik semulajadi untuk menguatkan sistem pertahanan tubuh, daya mencegah penyakit, membunuh kuman, mengurangkan kesakitan, menambah pengeluaran air kencing dan juga sebagai penawar untuk racun.
Lapacho salah satu herba yang kuat dipenuhi banyak agen penyembuhan dan ciri-ciri antikulat. Bahan aktif utama yang terdapat dalam lapacho sangat berkesan dalam rawatan kanser dan jangkitan.
Khasiat lapacho:
- Membantu menguatkan sistem imun badan
- Sifat antioksidan yang kuat.
- Antivirus.
- Antibakteria.
- Mengatasi demam
- Mencegah selesema.
- Antikanser.
- Merawat gout
- Mencegah kerosakan sel
- Mempercepatkan pemulihan kesakitan
- Mengelak masalah penglihatan
- Membantu mengatasi masalah jantung
- Meningkatkan daya pencegahan penyakit
- Melancarkan pembuangan air kencing
- Mengurangkan kesan racun - Meredakan resdung
- Mengurangkan rasa gatal bahagian muka
- Mengurangkan alahan makanan laut
- Mengurangkan kesan radikal bebasLapacho bukan ubat. Ia pemakanan tambahan
yang memberi kesan berbeza-beza mengikut individu. Perlu penggunaan berterusan
untuk kesan maksimun. Ia memberi kebaikan dalam pelbagai aspek berkaitan
kesihatan yang sebenarnya amat diperlukan semua peringkat umur dan keadaan
kesihatan. Ia memberi kesan pencegahan dan penyembuhan. Mencegah lebih baik
daripada berubat.
No comments:
Post a Comment