Pokok mangga banyak ditanam di Malaysia secara kecilan dan
komersial. Buah mangga mendapat sambutan di kalangan rakyat sehingga pemintaan
melebihi penawaran dan terpaksa mengimport dari luar negara, khususnya Thailand.
Pokok mangga sederhana besar mencapai ketinggian sehingga
10 - 40 m. Dahan tumbuh secara bebas dan membentuk kanopi yang menyeluruh.
Daun mangga berbentuk eliptik mudah terus membujur, tersusun secara spiral,
10 - 40 sm panjang dan 3 - 10 sm lebar. Berdaun lebat berwarna merah
ke cokelat hingga ke hijau terang bergantung kepada klon.
Mangga mengeluarkan dua jenis bunga iaitu bunga hermoprodite dan bunga jantan
di hujung tangkai-tangkai yang dewasa.
Buah mangga terdapat dalam berbagai saiz dan bentuk mengikut
klon. Kulitnya berwarna hijau ke kuning atau merah ketika masak manakala isinya
berwarna kuning pucat hingga ke warna oren.
Setiap buah mengandungi biji yang dilitupi endokap bersabut
keras. Kebanyakan jenis mangga di Asia Tenggara terdiri dari poliembryonik
iaitu mengeluarkan beberapa biji dari satu buah. Buah yang belum masak boleh
dibuat rojak atau dibuat jeruk, ini termasuk dikeringkan, diproses menjadi jus,
jam dan sebagainya.
Kebiasaannya, pokok yang ditanam dari anak benih cantuman adalah rendah
berbanding dengan pokok mangga yang ditanam daripada biji.
Terdapat 99 varieti Mangga telah didaftarkan di Jabatan
Pertanian. Sehingga kini, hanya 6 varieti yang disyorkan dan dikomersilkan
iaitu MA128 (Harumanis), MA162 (Foo Fatt/Golek), MA165 (MAHA 65), MA204
(Melele), MA223 (Nam Dok Mai) dan MA224 (Chokanan).
Terdapat "perayaan" iaitu Hari Mangga Nasional yang
disambut pada 22 Julai setiap tahun.
No comments:
Post a Comment