Thursday, 14 October 2021

MENGAPA JANTUNG PISANG PERLU DIPOTONG

   
Setiap pokok pisang apabila matang akan mengeluarkan kelompok bunga yang keluar selepas pelepah pisang yang terakhir. Selepas kelompok bunga keluar, tidak ada lagi pelepah pisang akan keluar. 
 
Kelompok bunga sebenarnya bermula dari umbi sebagai teras batang naik ke atas dan keluar di bahagian atas pokok pisang.   
 
Kelompok bunga pisang itu keluar tanpa terus menghasilkan buah. Sebaliknya akan terlebih dahulu terbentuk tandang yang menganjur keluar menolak kelompok bunga sehingga dalam keadaan membongkok dan terjuntai ke bawah. 
 
Kelompok bunga pisang ada kulit berlapis atau kelopak. Setiap kelopak terdapat bunga pisang yang akan keluar apabila kulit terbuka. Bunga pisang akan membentuk buah pisang. 
 
Di setiap kelopak yang terbuka membentuk satu sikat pisang yang mengandungi bilangan di antara 10 hingga 15 biji. 
 
Bilangan kelopak yang mengandungi sikat pisang bergantung kepada jenis pisang. Biasanya bilangannya antara lima sikat hingga 15 sikat. 
 
Seterusnya, kelopak itu biarpun terbuka tetapi tidak lagi ada buah yang terbentuk dari bunga yang keluar. Kelompok bunga yang terus ke bawah itu dikenali jantung pisang. 
 
Jantung pisang jika dibiarkan akan terus membuka kelopak tanpa menghasilkan buah. 
 
Jika tidak dipotong, ia mungkin mencecah panjang sehingga melebihi 30 cm sehingga 60 cm, bahkan ada lebih daripada itu. Jantung pisang itu akan semakin mengecil setiap kali kelopaknya gugur. 
 
Ketika jantung pisang sudah berada sekitar 25 cm di bawah buah terakhir, sebaiknya dipotong saja. Sebab jantung pisang ini kalau dibiarkan terus akan membantutkan pertumbuhan buah. 
 
Selain itu, jantung pisang perlu dipotong untuk mencegah penyakit pada tanaman pisang itu. 
 
Jantung pisang juga perlu dipotong bagi memudahkan kerja membalut buah pisang. 
 
Setiap pohon pisang hanya menghasilkan satu tandan buah pisang. Sebab itu ada pepatah tidak akan pisang berbuah dua kali. 
 
Jantung pisang yang dipotong boleh dimanfaatkan. Jantung pisang boleh dimakan dan kaya khasiat. 
 
Tiap 25 gram jantung pisang, mengandung 31 kkal kalori, 7.1 gram karbohidrat, 0.3 gram lemak, dan 1.2 gram protein. Selain itu, ada kandungan mineral (fosfor, kalsium, dan zat besi) serta vitamin (A, B1, dan C), dan serat. 
 
Jantung pisang baik dimakan oleh orang yang sedang diet lemak kerana  rendah lemak dan memberi rasa kenyang lebih lama. 
 
Pengidap diabetes juga boleh makan jantung pisang kerana indeks glikemik (GI) nya rendah. 
 
Kandungan serat dalam jantung pisang dapat memperlancar pencernaan serta mengikat lemak dan kolesterol untuk dibuang bersama kotoran. Juga dapat mencegah penyakit jantung dan stroke kerana dapat memperlancar pengaliran darah dan bersifat antikoagulan (mencegah penggumpalan darah). 
 
Tidak semua jenis pisang memiliki jantung yang enak dimakan. Terdapat jenis jantung pisang yang rasanya agak pahit kerana memiliki kadar tannin tinggi. 
 
Antara jenis jantung pisang yang sesuai dimakan ialah dari jenis pisang kelat lega, kebatu, kapas, gala dan kebatu. 
 
Jenis jantung pisang yang enak dimakan ini memiliki kadar protein lebih tinggi dari pisang lainnya. Protein menghasilkan rasa gurih yang dapat mengalahkan rasa pahit dari tannin. 
 
Untuk digunakan, kupas kelopak luar jantung pisang yang berwarna merah sampai tinggal bahagian dalamnya yang berwarna putih kemerahan. Setelah itu, belah dua, potong memanjang, iris-iris, cuci bersih, lalu rebus. 
 
Jantung pisang juga sedap dibakar. Bakar jantung pisang yang belum dibuang kelopak luarnya sehingga matang, kupas kulitnya, kemudian belah dua dan iris. Gunakan pisau yang telah dilumur minyak masak kerana jantung pisang agak bergetah. 
 
Jantung pisang dapat dimakan sebagai ulam atau dijadikan sebahagian bahan membuat menu masakan seperti gulai, kerabu dan acar.

1 comment:

  1. Muhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
    ..........................................................................
    Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.

    Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..😉

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570


    💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼


    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    ReplyDelete