Thursday, 10 March 2022

ITIK PEKING DITERNAK UNTUK DAGING

 
Salah satu baka itik pedaging ialah itik peking atau juga dikenali itik panggang peking. Itik peking juga dikenali dengan nama cherry valley adalah hidangan itik terkenal dari Beijing, China. Baka ini telah wujud sejak zaman empayar lagi dan kini dianggap sebagai salah satu makanan negara China dan Korea Selatan. 
 
Itik peking telah dibiakkan selama lebih dari 300 tahun di China. Pada abad kesembilan belas, baka ini telah disebarkan ke Amerika, dan kemudian ke Eropah. 
 
Hari ini baka ini sangat popular. Peking dianggap sebagai itik yang cukup besar dan mempunyai fizikal yang kuat. Dia kelihatan cukup menarik dan mempunyai ciri-ciri berikut: 
- Kepala tengah dengan dahi yang menonjol 
- Paruh rata oren dalam 
- Sada lebar 
- Batang badan memanjang 
- Anggota badan pendek, jarak jauh 
- Lebar sayap besar 
- Bulu putih lebat dan setengahnya mempunyai warna krim 
- Warna telur kebiruan atau putih 
 
Itik peking dicirikan oleh parameter produktiviti yang tinggi. Oleh itu, agak menguntungkan untuk membiak dan membiakkan baka ini. Produk utama yang boleh didapati dari itik peking adalah daging. 
 
Itik peking diternak khas untuk hidangan ini disembelih selepas 65 hari.

No comments:

Post a Comment