Nasi berlauk cukup terkenal di Kelantan,
selain nasi dagang dan nasi kerabu. Bagi perantau, setiap pulang ke Kelantan,
mereka pasti akan mendapat menu pilihan itu biarpun terpaksa memandu jauh dan
beratur panjang untuk membelinya.
Kegilaan terhadap “jenama” nasi terkenal
itu menyebabkan ada yang dalam perjalanan balik kampung ketika badan masih
keletihan memandu jauh dan mengambil masa yang panjang, mereka sanggup singgah
mendapatkan makanan itu dahulu. Bahkan, kedai itu bukan di laluan menuju ke
rumah keluarga.
Kononnya, rindu masakan emak dan tidak
sabar hendak jumpa emak, tetapi nasi di kedai dahulu yang diutamakan.
Fenomina kegilaan nasi berlauk, nasi dagang
dan nasi kerabu ini menyebabkan kedai makan atau gerai yang menjualnya akan
mula beroperasi pada Hari Raya Aidilfitri kedua atau selewat-lewatnya hari
ketiga untuk memenuhi permintaan peminatnya, terutama di kalangan perantau.
Hidangan hari raya tidak dapat menandangi
kesedapan makan nasi terkenal. Menu disediakan ibu seakan dilupakan.
Gambar – Media sosial
No comments:
Post a Comment