Monday, 27 June 2022

PETAI BANGKOK CHA OM DIJADIKAN ULAM

 
Pokok petai bangkok atau cha om adalah sejenis pokok ulam yang mula dikenali di Malaysia. Rasa dan bau pucuknya sama seperti petai. Ia tidak tunggu berbuah, sebaliknya ambil pucuk untuk dijadikan ulam. Bahagian daun akan tumbuh duri apabila telah tua. 
 
Petai bangkok tidak sama dengan petai belalang. Pucuk petai belalag tidak berbau petai. Petai belalag diambil buah mudah untuk dijadikan ulam atau yang sedikit tua untuk makan bijinya. 
 
Selain dijadikan ulam, pucuk petai bangkok dicampurkan dalam telur dadar, laksa dan lain-lain. 
 
Pembiakan petai cha om menggunakan keratan batang. Boleh ditanam di atas tanah atau di dalam pasu. Mudah tumbuh membesar dan dalam tempoh beberapa minggu sudah boleh dipetik pucuknya. 
 
Untuk pengeluaran hasil yang banyak, pucuknya perlu sentiasa dipotong atau diambil. Lebih banyak cabang baharu akan tumbuh setiap kali dipetik. 
  

No comments:

Post a Comment