Pokok petai bangkok atau cha om adalah sejenis pokok ulam yang mula dikenali di Malaysia. Rasa dan bau pucuknya sama seperti petai. Ia tidak tunggu berbuah, sebaliknya ambil pucuk untuk dijadikan ulam. Bahagian daun akan tumbuh duri apabila telah tua.
Petai
bangkok tidak sama dengan petai belalang. Pucuk petai belalag tidak berbau
petai. Petai belalag diambil buah mudah untuk dijadikan ulam atau yang sedikit
tua untuk makan bijinya.
Selain
dijadikan ulam, pucuk petai bangkok dicampurkan dalam telur dadar, laksa dan
lain-lain.
Pembiakan
petai cha om menggunakan keratan batang. Boleh ditanam di atas tanah atau di
dalam pasu. Mudah tumbuh membesar dan dalam tempoh beberapa minggu sudah boleh
dipetik pucuknya.
Untuk
pengeluaran hasil yang banyak, pucuknya perlu sentiasa dipotong atau diambil.
Lebih banyak cabang baharu akan tumbuh setiap kali dipetik.
No comments:
Post a Comment