Dahulu
kita biasa dengar perkataan kereta jepun, kuih jepun, selipar jepun dan
penampar jepun. Sekarang ini banyak pula ‘jenama’ jepun diberikan kepada tanaman.
Ada sawi jepun, keledek jepun, timun jepun, kacang jepun dan entah apa jepun
lagi.
Antara
yang semakin terkenal ialah sawi jepun. Sawi jepun merupakan sawi yang tahan
dengan cuasa panas dan hujan. Ia boleh ditanam secara hidroponik atau di atas
tanah di semua kawasan. Matang pada 25-30 hari selepas disemai.
Kepada yang berminat hendak tanam sawi jepun tidak sukar untuk mendapatkan benih atau biji sawi tersebut. Banyak peniaga dalam talian yang menjual biji sawi jepun.
Bila
dibuat carian di internet, macam-macam terdapat jenis sawi jepun. Rasa keliru
juga kerana bentuk setiap satunya agak berbeza. Ada yang mendakwa sawi jepun adalah
‘dwarf pak choy’ dan ‘siow pak choi’. Tengok gambar di atas, kedua-duanya dipanggil sawi jepun.
Satu
dapatan carian di internet: Sawi jenis SAWI JEPUN (Brassica campestris sp
chinensis) juga dikenali sebagai Siow Pak Choi yang mempunyai saiz agak kecil
sekitar 12 - 15 cm sahaja. Batang dan daunnya berwarna hijau muda. Pemerhatian
saya mendapati sawi jepun mempunyai batang yang 'compact' di bahagian pangkal
dan agak tirus dibahagian hujungnya. Bentuk dan susunan urat daun sawi jepun
tidak prominent dan meruncing dibahagian hujung daun. Sawi ini sering dimasak
dengan masakan 'black pepper' berkuah dan dihidangkan di hotel-hotel sebagai
hidangan biasa. Potensi hasil sawi jepun 12 - 14 metrik tan sehektar.
Tidak
kisahlah mana satu sawi jepun. Yang penting makan sayur-sayuran memang baik
untuk kesihatan. Sayur sawi memang digunakan secara meluas di negara kita sama
ada dimasak tunggal tanpa dicampur denga sayur lain, atau dicampur bersama
bahan lain.
No comments:
Post a Comment