Friday, 29 December 2017

RISIKO PELABURAN BITCOIN

Bitcoin mula diperkenalkan pada tahun 2008 oleh seorang yang menamakan dirinya sebagai Satoshi Nakamoto. Namun, sehingga kini maklumat secara terperinci mengenai beliau masih menjadi misteri.

Bitcoin adalah satu kod perisian secara digital yang digunakan sebagai catatan transaksi kewangan di dalam jaringan yang dikenali sebagai blockchain.

Transaksi Bitcoin dilakukan melalui dompet eloktronik yang merekod segala transaksi secara maya.

Semasa mula diperkenalkan, Bitcoin tidak mempunyai nilai yang signifikan. Kod-kod digital yang diwujudkan tidak dapat ditukar dengan aset berharga.

Namun begitu, fenomena ini berubah sejak kebelakangan ini. Nilai bagi satu Bitcoin kini melonjak. Penerimaan syarikat-syarikat perniagaan terhadap Bitcoin sebagai medium pertukaran semakin bertambah.

Namun, disebabkan Bitcoin telah digembar-gemburkan sebagai mata wang masa hadapan, maka ia bertukar menjadi aset yang bernilai tinggi.

Semakin ramai yakin pelaburan dalam Bitcoin menguntungkan. Namun pakar memberi peringatkan tentang apa yand dipanggil fenomena buih-buihan (bubles). Nilai Bitcoin mencanak naik hanya berasaskan sentimen pelabur semata-mata.

Kenaikan mendadak ini mungkin bersifat sementara sahaja. Selain itu, pelabur juga perlu berwaspada dengan skim ponzi yang sering mengambil kesempatan ke atas keghairahan kita terhadap keuntungan singkat.

Bank Negara Malayisa (BNM) tidak melarang penggunaan Bitcoin, tetapi mengingatkan tentang risiko kemungkinan kerugian. BNM tidak terlibat dalam apa-apa urusan berkaitan Bitconin dan tidak mengiktirafnya sebagai mata wang.

Penerima anugerah Nobel di dalam bidang ekonomi Joseph Stiglitz menegaskan bahawa ‘Bitcoin sepatutnya tidak diiktiraf dari segi undang-undang kerana ia tidak memberi kebaikan kepada masyarakat’.

Penguna dan pelabur diharuskan melakukan transaksi Bitcoin, namun perlu sedar risiko yang mereka bakal hadapi. Negara-negara seperti China, India, Sweden, Russia, Peranchis, Thailand dan Vietnam telah menghalang urusniaga Bitcoin.

No comments:

Post a Comment