Berdasarkan
statistik Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan (NHMS) 2019, 94.9 peratus
golongan dewasa di negara ini tidak mengambil jumlah sayur-sayuran seperti
disyorkan. Fakta ini tentu memberi gambaran tentang tabiat pemakanan yang tidak
seimbang.
Sekiranya
orang dewasa kurang makan sayur, tentu sekali semakin sukar untuk membudayakan
makan sayur di kalangan kanak-kanak. Jika dalam keluarga kurang makan sayur
bagaimana hendak terap minat makan sayar dalam diri kanak-kanak.
Kanak-kanak
memang sukar atau tidak gemar makan sayur. Ada yang menolak terus jika makanan
yang ada sayur di dalamnya. Atau, ada yang akan mengasingkan sayur dan hanya
akan makan bahagian yang tiada sayur.
Kanak-kanak
mempunyai lidah lebih sensitif daripada golongan dewasa menyebabkan mereka ini
peka dengan rasa sayur-sayuran terutama yang hijau lebih pahit.
Ia
turut dibuktikan penemuan pada tahun 2003 oleh Generic Science Learning Center
University of Utah Amerika Syarikat apabila mendapati gen TAS2R38 iaitu satu
siri gen pada brokoli membuatkan profil rasanya yang pahit tidak disukai
kanak-kanak.
Itu
masalah dihadap oleh kanak-kanak yang menjadi punca kepada tidak gemar makan
sayur. Persoalannya, mengapa pula orang dewasa juga tidak suka makan sayur?
Antara
faktor penyebab kurang memakan sayur ialah kurang kesedaran, cara masakan dan
juga pemilihan jenis sayuran itu sendiri.
Pengambilan
sayuran dalam diet harian dapat membantu memenuhi keperluan vitamin dan mineral
dalam tubuh badan kita. Buah-buahan dan sayuran adalah unsur penting untuk diet
harian yang sihat, seimbang, membekal vitamin, mineral, serat, tenaga, dan
komponen kecil lain seperti fitokimia yang berpotensi memberi manfaat kepada
kesihatan kita.
Pemakanan
yang betul dan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi membantu
menghalang sejumlah penyakit kronik, termasuk hipertensi, penyakit
kardiovaskular, diabetes, kanser tertentu dan gangguan kesihatan.
Sayuran
boleh didefinasikan sebagai bahagian tertentu tumbuh-tumbuhan yang dimakan oleh
manusia sebagai makanan seperti bunga, buah, batang, daun, akar, ubi, kulit dan
benih.
Sayuran
juga boleh didapati dalam pelbagai jenis, rupabentuk, warna dan rasa. Sayuran
terbahagi kepada tiga jenis katagori iaitu berdaun, bebuah dan berubi.
Antara
contoh sayuran yang berdaun yang sering kita makan ialah bayam, sawi, brokoli
dan kangkung. Selain itu juga terdapat juga daun-daunan yang boleh dimakan sebagai
ulam-ulaman tanpa perlu dimasak.
Manakala
contoh sayuran dari jenis berbuah ialah seperti bendi, labu, terung dan kacang
panjang. Sementara lobak, kentang, bawang dan keledek pula dikatagorikan
sebagai sayuran yang berubi.
No comments:
Post a Comment