Satu
jenis pokok kacang yang tumbuh menjalar di kawasn berpasir atau tepi pantai
dikenali dengan nama kacang katok (mengikut nama penduduk di Tanjung Tokong,
Pulau Pinang) atau secara umumnya dikenali dengan nama kacang pantai.
Kacang
pantai atau nama saintifik canavalia rosea daripada keluarga canavalia sp.
Pokok kacang pantai tumbuh menjalar sehingga beberapa meter jauhnya dari akar. Ada
yang menjalar sehingga melebihi 10 meter. Batang muda lembut dan menjadi keras
apabila tua.
Daunya
agak tebal sesuai tumbuh di kawasan pantai.
Memandangkan
ia tumbuh menjalar dan bersilang antara satu sama lain, ia kelihatn seperti ‘semak’
memenuhi kawasan tepi pantai.
Bahagian
pokok yang boleh dimanfaatkan ialah bunga dan buah yang masih muda.
Bunga
dan buah kacang pantai sesuai dijadikan kerabu. Kerabu bunga kacang pantai
memang sedap. Ia menjadi hidangan masyarakat yang tinggal di kawasan pantai.
Cara
mana hendak buat kerabu kacang pantai, sama juga dengan resipi kerabu lain.
Bezanya hanya bahan iaitu bunga kacang pantai.
Bunga
kacang pantai boleh terus dibuat kerabu atau dicelor terlebih dahulu. Ada juga
yang menjadikan bunga itu sebagai ulam.
Sesungguhnya
setiap ciptaan Allah itu ada manfaatnya asalkan kita tahu menggunakannya.
No comments:
Post a Comment