Negeri
Kelantan terkenal dengan pelbagai jenis kuih yang unik pada nama dan rasanya.
Namun, satu identiti kuih dari negeri yang mendapat jolokan nama Cik Siti Wan
Kembang dan Tanah Rendah Sekebuh Bunga itu ialah rasanya agak manis.
Malah
di Kelantan terdapat kuih yang dinamakan nasi manis yang pasti rasanya manis.
Nasi manis atau di tempat lain dikenali kuih wajik di Kelantan memang lebih
manis sehingga keadannya diadun ‘gedik’ dengan adunan beras pulut, santan, gula
dan gula melaka.
Antara
jenis kuih di Kelantan yang dikategori manis ialah lompat tikam, tepung pelita,
tahi itik, buah tanjung, nekbat sira, akok, bahulu, butir nangka, dodol, sura, sanggupal,
bubur (pelbagai jenis), cek mek molek, jala mas, belebat ubi stelo dan pelbagai
jenis nama lain.
Kerana
pengaruh manis, sekarang ini ada etok yang biasanya berasa masin telah ada etok
manis.
Sebenarnya,
dalam masakan atau gulai orang Kelantan turut dimasukkan dengan gula atau gula
melaka agar timbul sedikit rasa manis.
Maka
tidak hairan jika asam jeruk di Kelantan turut dipengaruhi rasa manis.
No comments:
Post a Comment