Tahu
tak kenapa mee segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi
lembut apabila direndam dengan air panas?
Ini
disebabkan oleh kandungan wax (lilin) dalam mee tersebut yang membolehkannya
tahan lama. Wax mengambil masa lebih panjang untuk hadam sepenuhnya di dalam usus.
Tahukah anda, kandungan wax yang
menyelaputi mee segera mengambil masa selama 4-5 hari untuk mencernanya.
Sebab
itu tidak elok makan mee segera setiap hari. Wax yang terkumpul di dalam usus memberi
kesan buruk kepada kesihatan usus, terutama menyebabkan kanser.
Jangan lupakan juga teknik memasak mee
segera anda. Anda seharusnya membuang terlebih dahulu air yang menjadi rendaman
mee segera sebelum memakannya. Cara ini depat mengurangkan kadar wax yang masuk
ke dalam perut kita.
Kandungan berbahaya lain yang terdapat
dalam mee segera ialah yang terdapat di dalam bahan perencah. Kadar MSG dan
garam yang tinggi memberi pelbagai kesan negatif kepada kesihatan terutama
terhadap fungsi buah pinggang.
Terdapat kajian yang mengatakan bahawa individu yang alah kepada MSG mengalami panas dada, perubahan warna wajah kepada sedikit merah atau sakit kepala yang melampau setelah mengambil produk yang mengandungi MSG yang tinggi.
Selain itu, kandungan dioxin dan
plasticizers yang terkandung dalam pek pembungkusan (biasanya dalam bentuk
mangkuk atau cawan) juga dikatakan mampu mempertingkatkan risiko serangan
kanser di kalangan pengguna.
Bahan kimia yang terlarut dalam air
panas akan menjadi bahaya sekiranya di makan dari mangkuk secara terus.
No comments:
Post a Comment